Het aantal faillissementen is in maart fors hoger uitgekomen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Volgens cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen werden er afgelopen maand 209 faillissementen uitgesproken, tegen 166 in maart 2022. Op jaarbasis is dus sprake van een stijging van 26 procent.

Het aantal faillissementen is in maart wel lager dan in februari, toen er 278 faillissementen werden uitgesproken. In maart werden volgens het CBS 69 bedrijven minder failliet verklaard dan in februari. Dat is een daling van 25 procent.

CBS

Sinds augustus vorig jaar is het aantal faillissementen vier maanden op rij gestegen tot het hoogste niveau na mei 2020. Maar in de daarop volgende maanden ging het aantal faillissementen weer op en neer.

Voor de eerste drie maanden van 2023 geldt wel dat er in totaal 715 faillissementen zijn uitgesproken, tegen 487 in het eerste kwartaal van afgelopen jaar. Dat is een plus van 47 procent.

De gemelde CBS-cijfers zijn gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen. Veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er de ene maand meer dan in de andere maand.

CBS

Dat het aantal faillissementen tijdens corona vrij beperkt was had onder andere te maken met de coronasteun vanuit het kabinet waardoor ook bedrijven die in de basis niet gezond waren overeind konden blijven. Inmiddels worden bedrijven niet meer vooral geplaagd door corona, maar door het flinke oplopen van de energieprijzen en de hoge inflatie in het algemeen. Daarvoor heeft de overheid eveneens steun opgetuigd.

Mogelijk dat het aantal bankroeten later dit jaar wel hard gaat oplopen. Kredietverzekeraar Atradius voorspelde onlangs in een rapport dat Nederland dit jaar te maken krijgt met fiks meer faillissementen dan vorig jaar.

LEES OOK: Faillissementen in Nederland stijgen dit jaar naar verwachting met bijna 80%